Hololens AR

Alle informatie over de AR-bril Microsoft Hololens

De hologrambril Hololens is momenteel alleen beschikbaar voor softwareontwikkelaars. De AR-bril kan overtuigende 'hologrammen' in het gezichtsveld van de drager projecteren. Het verschil met andere AR-brillen is dat de AR-bril rekening houdt met de omgeving van de brildrager: dankzij ingebouwde, diepte metende camera's 'weet' de AR-bril waar zich muren, tafels, stoelen, banken en andere objecten bevinden en ervoor zorgt dat projecties niet dwars door die voorwerpen heen worden geplaatst. Nadelen aan de Hololens zijn nu nog dat de slimme bril vrij fors is en dat de accu slechts circa 3 uur per oplaadbeurt werkt. Een hele dag ermee rondlopen is dan ook nog niet mogelijk.
De Hololens is comfortabel om te dragen zodra je de juiste positie hebt gevonden. Eenmaal op, kunt je een holografische wereld zien binnen in welke binnenruimte je ook bent. De headset kan gebruikt worden om op internet te surfen, een rondleiding door te brengen in de verre wereld of een indrukwekkend spel te spelen. Wel moeten een tweetal gebaren geleerd worden om met de holografische interface kunt te kunnen werken. Met die gereedschap heb je de vrijheid om naar wens te bewegen.

De HoloLens bevat een aangepaste chip die zij zelf ontworpen heeft als de HPU ("holografische verwerkingseenheid") die de real-time terabytes gegevens verwerkt om het milieu-begrip te verwerken en ruimtelijke kaartmazen te bouwen. Het biedt ook real-time micro-correcties aan positieopsporing, waarbij de GPU-uitgang wordt opgewaardeerd van 60 fps in volle kleur tot 240 fps (4x enkele kleur) bij elk frame, aan te passen aan elk van de microbewegingen die het hoofd maakt.
Camera's naar buiten gericht van de hoofdtelefoon letten op je bewegingen en zien de ruimte waarin je bent, terwijl anderen de diepte meten. Een overvloed aan sensoren meet je beweging en laat het apparaat trucs op je ogen spelen, waardoor de hologrammen ongelooflijk realistisch zijn.
Hololens AR
Microsoft
Hololens 2
Holografische, augmented reality-headset voor holografische ervaring

Voordelen:
- Handsfree bediening
- Rersolutie
- Ruimtelijk geluid

Nadelen:
- Batterijduur
- Duur
Hololens 2

Wat kan de Hololens?

De augmented realitybril HoloLens van Microsoft is een innovatie op de AR-markt: je kunt een volledig nieuwe ervaring van de uitgebreide realiteit ervaren.


Wat kan de Microsoft HoloLens?

De glazen van de Hololens bril creëren 3D-projecties tegen de achtergrond van uw directe omgeving. De projecties zijn zo van nature aangepast aan de realiteit dat ze bedrieglijk lijken.
De HoloLens werkt met zowel de smartphone als de pc. Om ze te gebruiken heb je geen extra controle nodig door controller of dergelijks: De HoloLens projecteert lichtpunten, die hologrammen, informatie en andere inhoud in je eigen gezichtsveld creëren. Met behulp van taal, gebaren en bewegingen kan de AR-bril worden gecontroleerd.
De Microsoft HoloLens 2 is een standalone headset, wat wil zeggen dat deze niet hoeft te worden aangesloten op een externe PC. Ook de tracking gebeurt vanuit de headset zelf, waardoor de Microsoft HoloLens 2 ideaal is om mobiel te kunnen gebruiken en verplaatsen. Wil je het beeld van de Microsoft HoloLens 2 streamen naar een extern beeldscherm? Gebruik dan de Microsoft Wireless Display Adapter V2.
De Microsoft HoloLens is draadloos. Je kunt vrij in de kamer bewegen zonder kabels of dergelijke in uw ervaring te beperken - dit maakt de illusie nog perfecter. Alle technische informatie is opgenomen in de frames van de bril en wordt hier van verwerkt.


Nadelen van Microsoft HoloLens

Tot nu toe is de Microsoft HoloLens nog in ontwikkeling - maar geselecteerde mensen hebben ze al kunnen testen.
Volgens het huidige ontwikkelingsfase van de HoloLens is het zichtveld van de bril nog steeds zeer beperkt. Zo zie je zo veel als een groot scherm of televisie. De ervaren ervaring heeft natuurlijk ook hieraan last.
Bovendien zijn de glazen geen lichtgewicht: hoewel de HoloLens een hoofdband heeft om het bril te vergemakkelijken, voelt u na korte tijd nog spanning in uw lichaam. De ontwikkelaars van HoloLens werken aan het feit dat de bril snel lichter is en dus langer kan gedragen worden - dat wil zeggen totdat de batterij leeg is. Dit is een verdere bouwplaats. Op dit moment houdt de batterij van de bril slechts enkele uren.
Het grootste nadeel is echter, in ieder geval voor normale klanten en fans van Virtual en Augmented Reality : de glazen van Microsoft zijn nog niet beschikbaar op de markt. Dat betekent dus dat we nog wat geduld moeten hebben.


Microsoft HoloLens in beroepen

Microsoft HoloLens wordt onder andere gebruikt in onderzoek. Artsen kunnen bijvoorbeeld de glazen gebruiken om het menselijk lichaam in 3D te projecteren en, met behulp van de afbeelding, de verbindingen beter in het lichaam te visualiseren of ingewikkelde operaties uit te oefenen.
Microsoft HoloLens is ook een geweldige innovatie voor architecten. Bouwplannen kunnen driedimensionaal worden bekeken met behulp van bril en dus beter begrepen worden. Het onderhoud van complexe machines of de bouw van auto's zal ook door HoloLens worden vereenvoudigd.

Wat zijn de technische specificaties van de HoloLens?

De HoloLens 2 is ten opzichte van de vorige versie verbeterd door het gezichtsveld sterk te vergroten. Hierdoor worden hologrammen en andere 3D-beelden veel beter weergegeven en kun je in de praktijk de HoloLens 2 nog beter gebruiken. Tevens zijn er wat ergonomische aanpassingen gedaan aan de Microsoft HoloLens 2 waardoor deze comfortabeler zit en ook zonder problemen voor langere tijd op te houden is.
De HoloLens 2 is een standalone headset, wat wil zeggen dat deze niet hoeft te worden aangesloten op een externe PC. Ook de tracking gebeurt vanuit de headset zelf, waardoor de Microsoft HoloLens 2 ideaal is om mobiel te kunnen gebruiken en verplaatsen.

Resolutie: 2048x1080 (2K)
Gezichtsveld: 52º
Refresh Rate: 75 Hz
Processor: Snapdragon 850
Batterij: 2-3 uur USB-C quick charge
Platform: Windows

Wat kost de AR-bril Microsoft HoloLens 2?

Microsoft levert de AR-headset HoloLens 2 nu ook in Nederland en Belgie. Het Amerikaanse bedrijf richt zich met de AR-headset op de zakelijke markt. De HoloLens kan bijvoorbeeld gebruikt worden om op afstand instructies door te geven, maar er bestaan ook toepassingen voor bijvoorbeeld games.

De HoloLens 2 was al beschikbaar in onder meer Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten, maar nu ook in Europa. De Hololens 2 AR-bril kost 3.849 euro.
Microsoft Hololens AR-bril
Microsoft Hololens 2

Prijs: € 3.849,-

Wat kan de microsoft Hololens 3 en wanneer is de bril te koop?

Tegenover de Wall Street Journal becommentarieert Microsoft's mixed reality-baas Alex Kipman zijn eigen Hololens-strategie - en bevestigt dat Microsoft zeker werkt aan AR-brillen voor iedereen. Echter, en dit is de vangst, Kipman gelooft dat fundamentele technische verbeteringen nodig zijn voordat de geweldige AR-visie werkelijkheid kan worden: de bril moet een betere onderdompeling bieden - met name een breder gezichtsveld en mogelijk haptiek - meer comfort en nuttige toepassingsscenario's voor iedereen. Bovendien zouden ze sociaal aanvaardbaar moeten zijn, d.w.z. de drager versieren in plaats van vervormen, en fundamentele vragen met betrekking tot gegevensbescherming met betrekking tot de ingebouwde volgcamera's moeten worden verduidelijkt.

Microsoft mikt op deze verbeteringen voor Hololens 3, maar of, hoe en wanneer ze bereikt kunnen worden, is nog niet in een ontwikkelplan in kaart te brengen. Daarvoor is te veel fundamenteel onderzoek nodig. Als voorbeeld: volgens Kipman zou het gewicht van de Hololens 2 teruggebracht moeten worden van de huidige ca. 550 gram naar 90 gram en het stroomverbruik van acht naar twee watt - en dat met een hoger totaal vermogen, omdat de stroom Hololens is technisch te beperkt voor alledaagse nuttige toepassingsscenario's. Kipman mikt in ieder geval op een "transformatieve sprong" voor Hololens 3 ten opzichte van Hololens 2, wat een vrij lineaire ontwikkeling is van Hololens 1 en weinig vooruitgang boekte, vooral met het scherm. Veel van de bovengenoemde verbeteringen zouden volgens Kipman in Hololens 3 zitten.

Wanneer de nieuwe AR-bril zou kunnen verschijnen, laat Kipman open. "Het kost wat meer tijd, maar we werken eraan", zegt Kipman. Als het gaat om het uitbreiden van het ecosysteem, wil Microsoft een open houding aannemen en samenwerken met bedrijven als Niantic en Epic. "Het is moderner om ontwikkelaars de mogelijkheid te geven om hun apps op veel platforms te publiceren", zegt Kipman.

Andere AR-brillen:

vuzix blade ar glasses

Vuzix Blade AR Glasses

Prijs: USD 800,-
RealWare HMT-1

RealWare HMT-1

Prijs: € 2270,-
google glass

Google Glass 2

Prijs: USD 999,-